Skip to main content
Neden SUBÜ?

Sosyal Transkript

Neden SUBÜ Bölüm Adı?

1. Deneyimli Akademisyenler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümümüzde, alanında uzman ve deneyimli 4 profesör, 2 doçent, 1 doktor öğretim üyesi ve 3 araştırma görevlisi tam zamanlı olarak görev yapmaktadır. Öğretim üyelerimiz, ulusal ve uluslararası düzeyde tanınmış dergilerde yayınları bulunan, gastronomi ve mutfak sanatları alanında tanınan ders kitaplarının yazarları olan ve Türk mutfak kültürü, turizm İşletmeciliği, turizm planlaması, sürdürülebilir turizm, turizm ekonomisi, gıda bilimi ve teknolojisi, beslenme ilkeleri ve menü planlama, gıda güvenliği, pişirme teknikleri, yiyecek ve içecek servisi, gastronomi ve medya gibi çeşitli alanlarda uzman ve çalışmaları bulunan kişilerden oluşmaktadır.

2. İş Dünyasına Hazır Mezunlar

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünün temel amacı, ulusal ve uluslararası mutfaklarda kaliteli yiyecek ve içecek üretmek için yeterli bilgi ve becerilere sahip, girişimci, yenilikçi, liderlik ve yöneticilik yapabilecek nitelikli profesyonellere olan talebi karşılamaktır. Bu doğrultuda sektörle iş birliği etkinlikleri ve kariyer günleri düzenlenerek öğrenci- sektör ilişkisinin kurulması sağlanmaktadır. Ayrıca 6+2 programı ile öğrencilere eğitimlerinin 4. yarıyılı ve 8. yarıyılında staj yapma imkânı sağlanarak deneyim kazanmaları teşvik edilmektedir. Dört yıllık lisans eğitimi süresince mutfak yönetimi ve gastronomi bilimi gibi alana ilişkin temel bilgilere yer verildiği derslerden başlanarak mutfak uygulamaları, dünya mutfakları ve soğuk mutfak uygulamaları gibi derslerle teorik ve pratik bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır. Başlıca hedef yiyecek-içecek hazırlama konusunda edindiği becerilerini kültür ve sanat bilgisi ile birleştirerek uygulayabilen tam donanımlı gastronomi uzmanları yetiştirmektir.

3. Sosyal ve Kültürel Ortam

Turizm Fakültemiz bünyesinde derslikler, kütüphane, iki adet bilgisayar laboratuvarı, kat hizmetleri uygulama odası, uygulama mutfağı, yiyecek -içecek servisi laboratuvarı ve yemek fotoğrafçılığı atölyesi öğrencilere uygulama yapma imkânı sunmaktadır. Ayrıca uygulamalı eğitim kapsamında sektörle buluşma etkinlikleri düzenlenmekte, seminer ve workshop programlarıyla öğrencilerimiz sektörün önde gelen isimleriyle bir araya gelmektedir. Bu geniş olanaklar, öğrencilerimizi akademik açıdan geliştirirken profesyonel anlamda geleceğe hazırlanmalarına katkı sunmaktadır. Fakültemizin turizm bölgesinde yer alması bakımından pratik eğitim kapsamında geniş olanağa sahiptir. Turistik bir çevrede gastronomi ve mutfak sanatları eğitimi alan öğrencilerimiz, stajlarını çevrede bulunan konaklama işletmeleri veya yiyecek-içecek işletmelerinin mutfaklarında gerçekleştirebilmektedir. Ayrıca yerleşim yeri olarak İstanbul gibi metropol bir şehre olan yakınlığı öncelikli olarak Türkiye genelinde şubeleri bulunan birçok otel ve sektörel kuruluş ile iş birliklerini mümkün kılmaktadır.

4. TYÇ ve Akreditasyon

Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ); Türkiye'deki eğitim ve öğretim programlarının ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğunu sağlamak için oluşturulmuş bir sistemdir. TYÇ, yeterliliklerin seviyelerini belirler, öğrenme kazanımlarını tanımlar ve eğitim kurumlarının kalite güvencesini artırır. Ayrıca, hayat boyu öğrenme, kredi transfer sistemleri ve yeterliliklerin karşılıklı tanınmasını destekler.
Akreditasyon; MÜDEK, SPORAK ve TUADER; eğitimde yüksek standartları teşvik eden bağımsız kuruluşlardır. Bu kuruluşlar, değerlendirme süreçleri, akreditasyon kriterleri ve sürekli iyileştirme çalışmalarıyla eğitim kurumlarının gelişimine katkıda bulunmaktadırlar.
TYÇ ve Akreditasyonun Mezunlarımıza Avantajları:
-Uluslararası Tanınırlık
-Yüksek Eğitim Kalitesi
-Kariyer Olanakları
-Yüksek Standartlar
-Güvenilirlik


Tanıtım Videomuz

+1 Eğitim Modeli

İş dünyasına nitelikli iş gücü kazandırmak amacıyla ülkemizde ilk defa uygulanan +1 Eğitim Modelini geliştirdik.

Bu modelle öğrencilerimiz işletmelerde bir dönem tam zamanlı çalışarak uygulamalı eğitim alıyorlar ve önlisans, lisans ve lisansüstü düzeyinde eğitimlerinin son bir dönemini işletmelerde tam zamanlı çalışarak öğrenciyken iş dünyası deneyimi kazanıyorlar. Böylelikle iş tecrübesine sahip olarak mezun oluyorlar. Biz o yüzden onlara “+1 mezunu” diyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 50.000’den fazla +1 mezunu iş dünyasında yerini aldı.

+1 Eğitim modelinin çok boyutlu kazanımları arasında; akademisyenlere iş dünyası ile ortak AR-GE ve güncel teknoloji takibi, üniversitelere programlarda koordinasyon, iş dünyasının ihtiyacına uygunluk ve güncel müfredat, güncel teknoloji takibi ve firma altyapısının kullanımı, iş dünyasına nitelikli insan, üniversite iş birliği, +1 mezunlarına da iş tecrübesi ve kolay iş bulma imkanı yer almaktadır.

2011- 2021 yılları arasında yapılan öğrenci, akademisyen ve işveren anketleri üzerinden modelin 10 yıllık memnuniyet ortalamasına bakıldığında öğrencilere %94, akademisyenler %89 ve işverenlere de %89 oranında yüksek memnuniyet sağladığı görülmüştür.


Kariyer Olanakları

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde dersler, geleceğin mutfak şefi adayı ve yöneticisi olacak olan öğrencilerimiz için faydalı olacak bir akademik program çerçevesinde uzman akademisyenlerimiz tarafından yürütülmektedir. "Tarladan sofraya" kavramıyla anlatılan, gastronomi alanına ilişkin üretim ve yönetim seviyelerinin her adımının detaylı bir şekilde alınacağı eğitim sayesinde, lisans eğitimi tamamlandıktan sonra; Çeşitli restoran ve mutfaklarda, toplu catering işletmelerinde, konaklama işletmelerinin yiyecek-içecek departmanlarında, havayollarının yiyecek-içecek servis birimlerinde ve benzeri yerlerde çalışabilirler. Ayrıca gastronomi ve mutfak sanatları bölümü mezunları, gastronomi yazarı, gastronomi eleştirmenliği, gastronomi fotoğrafçısı ve stilisti, barista, yiyecek içecek danışmanı olarak görev alabilmektedirler. Pastacılık alanında figürist, pasta sanatçısı veya pastane şefi olarak veya yiyecek içecek işletmelerinde ar-ge şefi, liselerde yiyecek içecek öğretmeni pozisyonunda çalışabilmektedirler. Ayrıca lisansüstü eğitimini tamamlamak isteyen mezunlarımız için bütünleşik yüksek lisans ve doktora, tezli yüksek lisans ve doktora programlarımız bulunmaktadır. Lisansüstü eğitimine devam eden mezunlarımız akademisyen olarak öğretim görevlisi veya öğretim üyesi unvanını alabilmektedirler.


Kariyer Danışmanlığı
Öğrencilerimize ve mezunlarımıza kariyer planlama ve profesyonel gelişim konularında destek sağlamak amacıyla, Kariyer Planlama ve İnsan Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KARMER) yardımcı olmaktadır.
-Kariyer Planlama ve Profesyonel Gelişim
-Kişilik Envanteri
-İş ve Staj Olanakları
-Kariyer Rehberliği
-Pratik Beceri Atölyeleri ve Seminerler
-CV Hazırlama ve Mülakat Teknikleri
-Ağ Kurma (Networking) Etkinlikleri
-Kariyer Fuarları, Kariyer Zirveleri ve Sektör Buluşmaları
-Oryantasyon Eğitimleri
Kariyer merkezimiz, öğrencilerimizin mezuniyet sonrası iş bulma sürecinde daha donanımlı ve rekabetçi olmalarına katkıda bulunarak, kariyer hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olur.
Ayrıntılı bilgi için Kariyer Merkezi ile iletişime geçebilirsiniz.

Uluslararası Etkileşim

Çift Diploma

ÇAP Yapılabilecek Bölüm ve Programlar

-Gastronomi ve Mutfak Sanatları -Turizm Rehberliği -Rekreasyon Yönetimi

(En az 2.75 ortalamayı yakalayan öğrenciler başvuru yapabilir.)


Öğrenci Toplulukları

Yaşanabilir Şehir Sakarya

Ulaşım